Messi Coop
1

Αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά παρά την ύφεση, με στόχο τη διείσδυση σε αγορές του εσωτερικού και εξωτερικού

Τη νέα παραγωγική χρονιά ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα με άριστη οργάνωση και αισιοδοξία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μέσης. Ένας από τους μεγάλους και πιο υγιείς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, με 430 μέλη, 1.160 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης, 555.000 δέντρα, αλλά και διακίνηση φρούτων (ροδάκινα, νεκταρίνια, συμπύρηνα, μήλα, ακτινίδια) που αναμένεται φέτος να ξεπεράσει τους 25.000 τόνους. Από αυτά το 80% αναμένεται να οδηγηθεί -όπως κάθε χρόνο- στις εξαγωγές, αλλά και σε όλες τις μεγάλες και μικρές αλυσίδες καταστημάτων της χώρας.

Αισιόδοξος για τη φετινή χρονιά, παρά την οικονομική ύφεση και τα προβλήματα της χώρας, δηλώνει μιλώντας στον «Λαό» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιορδάνης Κυρατλίδης, παρά τις χαμηλές τιμές και τη μικρή ζήτηση με την οποία ξεκίνησε η περίοδος στα πρώιμα ροδάκινα. Στόχος και δέσμευση της διοίκησης είναι να γίνει ό,τι χρειάζεται ώστε να μην εγκλωβιστούν προϊόντα στον συνεταιρισμό και η διάθεσή τους να γίνει κατά τον προσφορότερο τρόπο και με τις καλύτερες δυνατές τιμές στον παραγωγό.

Ο κ. Κυρατλίδης σημειώνει επίσης ότι η παραγωγή φέτος είναι κανονική, δηλώνοντας ότι πιο ασφαλής εικόνα για την περίοδο θα υπάρξει όταν ξεκινήσει ο κύριος όγκος των ποικιλιών (σπρινγκ μπελ, σπρινγκ ρεστ, νεκταρίνια κ.λπ.).

Έφυγαν τα πρώτα φορτία

Ο συνεταιρισμός Μέσης ήδη στέλνει αυτόν τον καιρό τα πρώτα του φορτία στην εσωτερική και εξωτερική αγορά (ανατολικές χώρες και Γερμανία), ενώ έχει ήδη γίνει η πρώτη αποστολή φορτίου και κοινή εξαγωγή μέσω της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών Ημαθίας, στην οποία συμμετέχει, σε μεγάλη ευρωπαϊκή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, πολιτική που θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση στη συνέχεια.

Επίσης, ο κ. Κυρατλίδης αναφέρει στον «Λαό» ότι και φέτος θα συνεχιστεί η πολιτική που εφαρμόστηκε πέρυσι από τον Α.Σ. Μέσης με προώθηση της παραγωγής σε μανάβικα της Βέροιας, αλλά και προσπάθεια διεύρυνσης της πολιτικής αυτής προς γειτονικούς νομούς (Πιερία, Θεσσαλονίκη κ.α.).

Φυσικά η παραγωγή των συμπύρηνων ροδάκινων των παραγωγών του Συνεταιρισμού οδηγείται εξ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις της ΑΛΜΜΕ, εκεί όπου ο Α.Σ. Μέσης είναι εκ των συνιδρυτών.

Σύγχρονη υποδομή

Οι εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού Μέσης διαθέτουν σήμερα 8.000 τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας, 2.000 τ.μ. ψυκτικούς θαλάμους με δυνατότητα αποθήκευσης 2.000 τόνων.

Η γραμμή παραγωγής διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις (βάσει επιχειρησιακού σχεδίου) επεξεργασίας, διαλογής, συσκευασίας φρέσκων φρούτων δυναμικότητας 10.000 κιλών την ώρα.

Προσωπικό

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μέσης έχει σήμερα 60 άτομα που εργάζονται σε ετήσια βάση, ενώ το καλοκαίρι απασχολεί 260 άτομα. Διαθέτει έμπειρο διοικητικό, επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και εξαιρετικές υπηρεσίες προς τους πελάτες του, αλλά και έμφαση στην ποιότητα της εργασίας και των προϊόντων από το στάδιο της παραγωγής ως την τελική διάθεση. Με πιστοποιητικά ποιότητας Global Gap, BRC, IFS, ISO 22000 και ISO 9001.