Ιορδάνης Κυρατλίδης: Σώζουμε τη χρονιά με τη στρεμματική ενίσχυση
Ο Πρόεδρος του Α Σ Μέσης Ιορδάνης Κυρατλίδης στον “ΑΚΟΥ 99.6”
Στους 16.000 τόνους ανεβαίνει (από τους 6.000 που αρχικά προορίζονταν) η ποσότητα της δωρεάν διανομής ροδάκινων για τη χώρα μας, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με βάση αίτημα που υποστηρίχτηκε από τις Ομάδες Παραγωγών Ελλάδας και Ισπανίας. Για την πολύ θετική αυτή εξέλιξη ενημέρωσε μιλώντας χθες στον Άκου 99,6 ο πρόεδρος του Α.Σ. Μέσης και αντιπρόεδρος της Κοινοπραξίας Ο.Π. Ημαθίας Ιορδάνης Κυρατλίδης.
Παράλληλα συμπλήρωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες μετατροπής 3.500 τόνων της κοινωνικής διανομής δαμάσκηνων σε ροδάκινα, ώστε η συνολική ποσότητα της δωρεάν διανομής να προσεγγίσει τους 20.000 τόνους. Ο κ. Κυρατλίδης τόνισε επίσης ότι η συνεργασία με τους Ισπανούς παραγωγούς συνεχίζεται ώστε να κερδηθεί και η προσπάθεια στρεμματικής οικονομικής στήριξης λόγω των φετινών χαμηλών τιμών. Και φυσικά συνεχίζεται η προσπάθεια αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ της παραγωγής που επλήγη το τριήμερο των βροχοπτώσεων στα μέσα Ιουλίου.
Χαμηλή η τιμή τα 0,24 ευρώ στο συμπύρηνο
Μιλώντας για τις τιμές στο συμπύρηνο ροδάκινο ο κ. Κυρατλίδης, μέλος και του δ.σ. της ΑΛΜΜΕ, τη χαρακτήρισε πολύ χαμηλή, όπως απαράδεκτη χαρακτήρισε τη διαδικασία να ξεκινά κάθε χρόνο η χρονιά και να μην υπάρχει εξαρχής η τιμή του προϊόντος. Μίλησε επίσης για κοροϊδία των παραγωγών από τις αναφορές καταρχάς για μεγάλη παραγωγή και στη συνέχεια για κακή ποιότητα των προϊόντων. Προτείνοντας μάλιστα ως μόνη λύση τη διαλογή από καλιμπραδόρο, με βάση την οποία θα παίρνει καλύτερη τιμή ο ο παραγωγός που έχει την καλή ποιότητα.
Όλο το κείμενο της συνέντευξης.
-Νομίζω κ. Κυρατλίδη ότι ξεκινάμε με κάποια καλά νέα…
-Πράγματι, χθες το απόγευμα υπογράφτηκε στις Βρυξέλλες ποσότητα επιπλέον διάθεσης δωρεάν διανομής για 16 .000 τόνους. Να συγχαρώ τον κ. Γιαννακάκη, πρόεδρο της Κοινοπραξίας, που από προσπάθειες συντονισμένες με όλο το συνεταιριστικό κίνημα, τις κοινωνικές υπηρεσίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον γενικό γραμματέα τον κ. Κασίμη, πετύχαμε μαζί με τους Ισπανούς και τους Ιταλούς συναδέλφους να εξασφαλίσουμε επιπλέον ποσότητες δωρεάν διανομής στους 16.000 τόνους, από 5.000 που ήταν μέχρι τώρα, πρόγραμμα που θα ισχύει μέχρι τις 30/6 του 2018. Επιπλέον προσπαθούμε να μετατρέψουμε τις ποσότητες που έχουν δοθεί για το δαμάσκηνο σε ροδάκινο και να πάμε συνολικά στις 20.000 τόνους περίπου.
Γι’ αυτό θέλω και να συγχαρώ ξανά τον κ. Γιαννακάκη, γιατί είναι ο άνθρωπος που τραβάει μπροστά και κάνει τέτοιες προσπάθειες. Όλα αυτά έγιναν συντονισμένα, τα κάναμε όλοι μαζί γιατί όλοι μαζί μπορούμε. Πάρθηκαν κάποια στοιχεία από τις οργανώσεις να δουν τι έγινε πέρυσι με τις διαθέσεις και τις τιμές που πουλούσαμε και τι γίνεται φέτος με τις χαμηλές τιμές. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας επίσης μαζί με τους Ισπανούς φυσικά, για να κερδίσουμε και τη στρεμματική οικονομική στήριξη για κάθε παραγωγό, που είναι ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζεται ένας παραγωγός και οι αγρότες.
-Οι φετινές τιμές είναι πολύ χαμηλές στο επιτραπέζιο. Ποιες είναι οι σκέψεις σας γύρω από αυτό;
-Στο τέλος, στην εκκαθάριση που λέμε, όταν τραβήξουμε τη γραμμή, θα φανούν οι πραγματικές τιμές. Φέτος από την αρχή δεν ξεκίνησε καλά η χρονιά. Είχαμε πίεση των τιμών, και η μεγάλη παραγωγή είναι μια από τις αιτίες. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην Ελλάδα όμως, είναι και στην Ισπανία αλλά και στην Ιταλία, γιατί υπήρξε υπερπαραγωγή. Οι Ισπανοί είναι πιο πρώιμοι από εμάς και βγήκαν πιο νωρίς στις αγορές, αλλά και αυτοί συνάντησαν τις χαμηλές τιμές και είχαν προβλήματα διάθεσης,. Περιμέναμε κάτι να αλλάξει στην πορεία, ωστόσο συνεχίστηκαν οι χαμηλές τιμές και οι πιέσεις της αγοράς.
-Υπάρχει ελπίδα να τραβήξουμε στο τέλος της χρονιάς τη γραμμή και να είναι καλά τα νούμερα ή τουλάχιστον όχι όσο απογοητευτικά ακούγονται;
-Τα νούμερα δεν θα είναι καλά όπως τα περσινά. Θα είναι πιο χαμηλά. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και το σκεφτόμαστε πιο πολύ για τους παραγωγούς, αφού θα είναι πολύ χαμηλό το εισόδημα τους, συν τα κόστη που έχουν οι παραγωγοί ήδη, που είναι υψηλά, συν το ασφαλιστικό και το φορολογικό τους που είναι υψηλότερα και ανεβάζουν το κοστολόγιο. Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε και ελπίζουμε τουλάχιστον στη στρεμματική ενίσχυση για να σωθεί ίσως η χρονιά.
-Είναι ζήτημα μόνο χρονιάς ή είναι ζήτημα σε βάθος χρόνου; Από ποιον θα εξαρτηθεί δηλαδή του χρόνου να είναι καλύτερα τα πράγματα;
-Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Ελπίζουμε το πρόβλημα να είναι μόνο για φέτος. Το να περιμένουμε κάποιο κράτος να χάσει τη σοδειά του, φυσικά δεν είναι λύση. Δυστυχώς λυπάμαι που το λέω, αλλά πολλοί παραγωγοί, συνάδελφοί μου αγρότες, αναγκάζονται να κόβουν δέντρα, αναγκάζονται να παρατάνε τα χωράφια γιατί δεν μπορούν να καλλιεργήσουν και είναι κρίμα αυτό. Ο παραγωγός είναι πνιγμένος, πιάνεται από τα μαλλιά του και κοιτάει να βρει λύσεις για να μπορεί να καλλιεργήσει την επόμενη χρονιά. Εμείς για τα μέλη μας θα κοιτάξουμε να βρούμε λύσεις και να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε για να ξεπεραστεί αυτή η κακή χρονιά. Και αυτό πιστεύω ότι όλοι οι συνεταιρισμοί θα προσπαθήσουν να το κάνουν αυτό.
Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά ένα ακόμη ζήτημα είναι οι παραγωγοί που κοιτάξανε να μην είναι σε συνεταιρισμούς και να ψάχνουν αριστερά δεξιά κάποιους εμπόρους, να δίνουν την παραγωγή τους μες τα χωράφια, τα φορτηγά να μπαίνουν στους δρόμους και στα χωράφια και να φορτώνουν μαύρα κλουβάκια…
-Τι κερδίζει ένας παραγωγός που δεν παραδίδει στον συνεταιρισμό αλλά στον έμπορο;
-Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν κάποιοι έμποροι οι οποίοι έδιναν καλύτερες τιμές από συνεταιρισμούς. Αυτό όμως είναι σχετικό, γιατί κανένας δεν λέει την αλήθεια. Του έδιναν ακριβώς τα κιλά που έπρεπε να του δώσουν; Του έδιναν ακριβώς την τιμή που έπρεπε να του δώσουν; Του έπαιρναν όλα τα ροδάκινα; Του έπαιρναν μόνο τα καλά, τα ποιοτικά; Τον πλήρωναν στην ώρα του; Του έδιναν μήπως επιταγές που καμιά φορά δεν πληρώνονταν; Την αλήθεια δεν την ξέρει κανένας.
-Ωστόσο αυτοί οι άνθρωποι είναι η μειοψηφία φαντάζομαι ή όχι;
-Δεν είναι η μειοψηφία, δυστυχώς τείνει να γίνει η πλειοψηφία. Ωστόσο φέτος είδα ότι αλλάζει το πράγμα. Ο κόσμος ψάχνει να πάει σε συνεταιρισμούς γιατί τα προηγούμενα χρόνια από τις τιμές του επιτραπέζιου, που ήταν λίγο καλύτερες, τα έψαχναν και τα έδιναν αριστερά δεξιά. Πλέον ο κάθε συνεταιρισμός προσπαθεί για το καλό του παραγωγού και όχι για το κακό του. Του παίρνει όλα τα ροδάκινα. Ο παραγωγός θα πάει να του αφήσει τα ροδάκινα, ο συνεταιρισμός υποχρεούται να τα πουλήσει, όχι μόνο τα ροδάκινα, όλα τα προϊόντα των μελών και θα τον πληρώσει αναλογικά, ό,τι δικαιούται από την τιμή που έφερε. Όχι να τον κοροϊδέψει.
-Η παρουσία της Κοινοπραξίας φέρνει αποτελέσματα;
-Από την αρχή ο Α.Σ. Μέσης είναι μέλος της Κοινοπραξίας, και τα δύο χρόνια τώρα προσωπικά είμαι αντιπρόεδρος. Φέτος έγινε μια κοινή προσπάθεια, κοινή εξαγωγή, έγιναν κάποια φορτία, πετύχαμε πολύ καλές τιμές. Είναι μια καλή προσπάθεια. Πρέπει να πάμε στις αγορές ενωμένοι για να πετύχουμε. Οι συνάδελφοί μας οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, έχουν σχήματα μεγάλα με 140 συνεταιρισμούς που μπορούν και βγαίνουν στην αγορά.
Όπου όταν έρχεται μια μεγάλη αλυσίδα super market και ζητάει μεγάλες ποσότητες, θα θέλει να μιλήσει και να ξέρει έναν άνθρωπο. Γι’ αυτό και προς τα εκεί πρέπει να βαδίσουμε και εμείς. Οι προσπάθειες που γίνονται με τον κ. Γιαννακάκη, με την Κοινοπραξία αλλά και με τη Διεπαγγελματική που υπογράφθηκε πριν καιρό είναι θεμιτές. Πρέπει να πάμε προς τα εκεί.
-Η τιμή του συμπύρηνου ορίστηκε στα 0,24 λεπτά. Πώς την κρίνετε;
-Πονεμένη ιστορία η τιμή. Για μας, για μένα προσωπικά και για τον συνεταιρισμό μας δεν είναι καλή η τιμή. Είναι πολύ χαμηλή. Αυτό το πράγμα που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, να ξεκινάει η συγκομιδή των συμπύρηνων και να περιμένουμε χωρίς να ξέρουμε τι τιμή θα πάρει ο παραγωγός, είναι απαράδεκτο. Λυπάμαι γι’ αυτό, αλλά έτσι είναι. Είχαμε το πρόβλημα των βροχοπτώσεων, χάθηκαν ποσότητες.
Ήλπιζαν οι παραγωγοί να πάρουν κάτι καλύτερο, τελικά αυτή η τιμή δεν ήρθε, ήρθε η τιμή 0,24 λεπτά όπου στον παραγωγό θα φτάσει 0,20 λεπτά ή 0,19 ή 0,18, εξαρτάται από τον κάθε συνεταιρισμό. Αυτή η τιμή μέσα στον Αύγουστο ανακοινώθηκε να τιμολογηθούν τα ροδάκινα μέχρι 31/7, από εκεί και πέρα είπαν ότι αν ανέβει η ποιότητα θα ανέβει και τη τιμή. Προχθές διάβασα στην εφημερίδα σας τις δηλώσεις της ΕΚΕ, ότι λόγω της μη καλής ποιότητας δεν μπορεί να ανέβει η τιμή. Αυτό είναι κοροϊδία στους παραγωγούς.
-Υπαινίσσεστε ότι αυτές είναι πολιτικές για να κατέβει η τιμή;
-Για να παραμείνει η τιμή στα ίδια. Και ξαναλέω: ποια κακή ποιότητα; Τι κακή ποιότητα όταν γίνονται αυστηρές παραλαβές από κάποιους συνεταιρισμούς, κι όταν κάποιοι συνεταιρισμοί τους διώχνουν αυτούς που έχουν την κακή ποιότητα και τα πηγαίνουν σε κάποια στέκια. Τα στέκια αυτά ποιοι τα δημιουργούν; Οι βιομηχανίες. Έτσι κάνουν τη ζημιά στους συνεταιρισμούς. Πηγαίνουν τα παραλαμβάνουν τα στέκια εκείνα ή και κάποιοι γείτονες συνεταιρισμοί, τα πάνε σε κάποιες βιομηχανίες.
Γιατί τα παραλαμβάνουν αυτοί; Γιατί δεν τον διώχνουν τον παραγωγό ή γιατί δεν του κάνουν συστάσεις; Οι βιομηχανίες γυρνούν και φορτία πίσω. Αλλά από τον παραγωγό πώς τα παίρνουν; Άρα είναι πρόσχημα η ποιότητα, για το θέμα της τιμής.
-Τι προτείνετε επ’ αυτού;
-Η μόνη λύση για να μην υπάρχει αυτή η κακή ποιότητα στο συμπύρηνο, είναι όπως και στο επιτραπέζιο να περνάει η παραγωγή από καλιμπραδόρο και να γίνεται η διαλογή ποιοτικά. Και να γίνεται εκκαθάριση στο τέλος. Αυτός που έχει την καλή ποιότητα να πάρει παραπάνω τιμή, αυτός που έχει την κακή ποιότητα να πάρει την τιμή του χυμού. Αυτό πρέπει να το κάνουμε εμείς οι συνεταιρισμοί. Για να μπορώ εγώ να δώσω στον παραγωγό μου καλύτερη τιμή, γιατί θα μου φέρει το καλό ροδάκινο και θα το κάνω κομπόστα.